Gemeenschapskrant

Vrijwilliger van de maand: Kris Brigitta

04/09/24

‘Toen ik vroeger gepensioneerden hoorde zeggen dat ze sinds hun pensioen nauwelijks nog tijd hadden, dacht ik: hoe kan dat nu? Maar sinds ik zelf met pensioen ben, kan ik die opmerking alleen maar bevestigen’, lacht Kris Brigitta opgewekt. Zij is de vrijwilliger van de maand.

Kris Brigitta leest voor aan kinderen
© Tine De Wilde

Kris is een bekende verschijning in onze gemeente. Velen herinneren zich haar nog van haar tijd als juf op de kleuter- of lagere school van het Heilig Hartcollege. Maar nog meer mensen kennen haar van haar vele activiteiten daarbuiten. Zo werkt ze bij de Kam mee aan de organisatie van evenementen zoals Ezelsoor en de Kinderhoogdag. ‘Bij die laatste activiteit lees ik verhalen voor aan kleuters, waarbij ik gebruik maak van een kamishibai, een traditionele Japanse vertelvorm. Het is een klein theatertje waarin grote tekeningen passen. Op school was ik de laatste jaren actief als leesjuf. Ik hou van verhalen en vooral van mooie prentenboeken.’ Je vindt Kris ook vaak op de woensdagmiddagvoorleessessies in de bibliotheek. ‘Het is meer dan vertellen. Als de school een uitstap naar het bos maakt, kunnen ze me daar tegenkomen als een oud vrouwtje. De kinderen lopen me dan straal voorbij, tot ik hen met een krassende stem terugroep: ‘Helaba! Zal ik jullie wat vertellen?’

Kris helpt ook mee bij de kaas- en wijnavond in het woon- en zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw, georganiseerd door vzw Geronto. Daarnaast organiseert ze jaarlijks een ontmoetingsdansfeest in de Kam. ‘Samen gezellig iets drinken, wat dansen … Mensen uit Wezembeek-Oppem die elkaar uit het oog verloren zijn, kunnen weer bijpraten. De opbrengst van het feest gaat naar Cliniclowns.’ Noteer alvast de datum van onze volgende bijeenkomst: 22 maart 2025.

‘Ik organiseer graag dingen. Als alles goed verloopt, geeft me dat energie. Mensen die mijn moeder gekend hebben, zeggen dat ik op haar lijk. Zij was onder andere voorzitster van de vrouwenvereniging van de Boerenbond. Thuiszitten is voor mij geen optie. Gelukkig begrijpt mijn man dat, hij helpt altijd mee als er iets georganiseerd wordt.’

Blijft er dan nog tijd over voor jezelf? ‘Ik moet leren om soms nee te zeggen, want het is belangrijk om je eigen grenzen niet te overschrijden. Mijn momenten zijn de wandelingen ’s ochtends en ’s avonds met onze hond Toffee en de groovedanssessies. Eerst volgde ik sessies in Moorsel, maar ik vond het zo leuk dat ik ze ook naar de Kam heb gebracht. Nu dansen we hier elke maandagochtend onder begeleiding van Iris.’

Tekst: Karla Stoefs
Foto: © Tine De Wilde
Uit: uitgekamd september 2024

Meer nieuws

  • Mandolinespel over generaties heen

    05/09/24

    Gitarist en zanger Leander Vandereecken was ooit een overtuigde metalhead, maar is inmiddels bekeerd door de rootsmuziek die de vruchtbare oevers van de Mississippi voortbracht. Als frontman van A Murder in Mississippi opent hij het cultuurseizoen van de Kam met doorleefde teksten verpakt in bevlogen deuntjes én met heel veel spelplezier.

  • Weg uit Wezembeek-Oppem: Guido Moens

    05/09/24

    In vogelvlucht liggen Kortenberg en Wezembeek nauwelijks 10 kilometer uit elkaar, maar om van de ene gemeente in de andere terecht te komen maakte ex-Wezembekenaar Guido Moens een ommetje langs Brussel, Leuven en … Algerije.

  • Mensen repareren spullen tijdens het repair café in Wezembeek-Oppem

    1 jaar Repair Café in Wezembeek-Oppem

    05/09/24

    Het Repair Café van Wezembeek-Oppem bestaat één jaar, een goed moment om terug te kijken met Eva Lauwers, de drijvende kracht achter het Repair Café.