submenu

nieuws

Week van de Belgische muziek

18/01/2021
Tijdens de Week van de Belgische Muziek wordt muziek van eigen bodem en haar zwaar getroffen sector volledig in de spotlights gezet. De hele week wordt één grote liefdesverklaring aan de Belgische muziek.

Maak een filmpje voor je leden

18/12/2020
Digitale boodschap voor je leden maken.

Vacature: Stafmedewerkers jeugd en sport voor GC de Kam

15/12/2020
Wij zoeken een stafmedewerker jeugd en sport. Ben jij de geschikte kandidaat?

David Giuliano, deelnemer aan Bake Off Vlaanderen

04/12/2020
Misschien keek je onlangs naar een aflevering van de tv-serie Bake Off Vlaanderen op VIER? Daarin nemen tien gepassioneerde amateurbakkers het tegen elkaar op in de strijd om de titel van ‘meest getalenteerde thuisbakker van Vlaanderen’.  

Wijngaard in Villers-la-Ville

01/12/2020
Richard Kermer blies wijngaard Villers-la-Ville nieuw leven in

Schat op zolder

01/12/2020
Het verhaal van een theepot, een koffiekan, een melkkan en een suikerpot.

CUISINE MUNDIAL

25/11/2020
Voor de zesde keer op rij organiseert GC de Kam Cuisine Mundial, de wereldkeuken op 1 plek. Een kookworkshop waarin we kennismaken met recepten van over de hele wereld.

Daniel Nagels, ervaren rugbyman

09/11/2020
Daniel Nagels zit vijftig jaar in het rugby. Eerst als speler bij de Boitsfort Rugby Club in Watermaal-Bosvoorde, en daarna als coach bij verschillende clubs en bij de nationale jeugdploegen.

De afscheidsbrief

29/10/2020
‘Augusta Antoinetta Joséfina De Koninck, zo heet wijlen mijn vrouw voluit,’ begint Frans Janssens te vertellen, ‘maar iedereen noemde haar José.

Meer oefenkansen Nederlands voor kinderen

29/10/2020
Anderstalige kinderen die ook buiten de schoolmuren Nederlands oefenen, krijgen de taal veel sneller en beter onder de knie. En die kans moeten ze op zo veel mogelijk momenten krijgen.

Corona in de woonzorgcentra

29/10/2020
Tijdens de coronacrisis werd er vaak gesproken over wantoestanden in de woonzorgcentra. Maar is dat beeld terecht? Weten we voldoende over wat er zich in werkelijkheid achter de muren afspeelde? Wij spraken met een paar mensen op het terrein.

Nieuwe gezichten in de Kam

05/10/2020
Twee nieuwe gezichten in gemeenschapscentrum de Kam. Silvia Zanzarella zorgt ervoor dat alles netjes blijft en Rik Verleije deelt zijn passie voor jeugdwerk en sport met de Rand.

‘Klankgolven brengen lichaam en geest in balans’

04/10/2020
Nicole Schumacher is afkomstig van Eupen, maar woont al 24 jaar in Wezembeek-Oppem. Sinds 1991 heeft ze een eigen praktijk als systeemcoach en klanktherapeut. Ze begeleidt o.a. het zoekproces van mensen naar meer rust, zelfontplooiing en harmonie.

Verhalen en de kwetsbaarheid erachter

04/10/2020
‘Ik ben blij dat ik U bent mijn moeder weer kan spelen’, zegt Sien Eggers. ‘Die voorstelling is me altijd bijgebleven, ze zit in mijn hart.’ Na vijftien jaar kruipt de actrice opnieuw in de huid van een dochter en haar dementerende moeder. Eén actrice, twee rollen.

Het effect van corona op ons seksleven

04/10/2020
Het coronavirus riep uiteenlopende medische onderzoeken een halt toe, maar bood ook kansen voor geheel nieuw onderzoek. Zo ook voor Erick Janssen, hoogleraar seksuologie, wiens onderzoeksteam nu peilt naar ‘seksuele intimiteit in relaties gedurende de pandemie van het coronavirus’.

Wezembeek Wizards zoekt gamers

21/09/2020
De zeven gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ en Just4Fun willen de gamers van de zes faciliteitengemeenten en Overijse verenigen in e-sportteams, die samen een gaming-liga vormen. Maak je klaar voor een gaming battle tussen de gemeenschapscentra.

De Afrivlaamse swing van Stefan Dixon

08/09/2020
De Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Stefan Dixon is bekend van zijn cover van Mia, die hij zelfs in zijn thuisland uitbracht. Hij kijkt enorm uit naar zijn eerste tournee langs de Vlaamse culturele centra. Het liedjesprogramma Afrivlaams belicht het aparte parcours dat hij aflegde.

Vrederechter Eric Dierickx

07/09/2020
Eric Dierickx woont al zijn hele leven in Wezembeek-Oppem. Tijdens zijn jeugd ging hij vakantiewerk doen in het Atomium, waar zijn vader directeur was. Vandaag probeert hij als vrederechter in het kanton Zaventem de problemen en geschillen van de man in de straat op te lossen. Een portret.

op verkenning in eigen gemeente

15/06/2020
Tijdens de lockdown blijft het advies nog steeds van kracht om in je eigen regio te blijven. Maar geen nood, Louis en Tine nemen je nog eens mee op een lentewandeling.

Vriendschap in de moestuin

11/06/2020
Wie al eens langs de Jan Baptist De Keyzerstraat door Wezembeek-Oppem wandelt, heeft ongetwijfeld de bedrijvigheid op het veld naast de schrijnwerkerij (nummer 131) opgemerkt. Een groepje mensen onderhoudt er samen een groentetuin: ‘Le Pot à JB’.

Onze gevoelens bij het virus

11/06/2020
Stilaan geraken we uit de lockdown, maar van het virus zijn we nog niet af, en alle schadelijke gevolgen ervan zijn nog lang niet in kaart gebracht. Met welzijnseconoom Lieven Annemans en psycholoog Francisco D’Hoore praten we over de impact van het virus en de maatregelen op ons geestelijke welzijn

Leerlingen Heilig-Hartcollege maken een spel voor nieuwkomers

11/05/2020
Het Heilig Hartcollege (HHC) biedt zijn leerlingen van het laatste jaar het keuzevak ‘minionderneming’ aan. Het is een praktische oefening om jongeren te laten kennismaken met het ondernemerschap.

Nacèra Bouaich kokkin bij de paters passionisten

06/05/2020
De laatste paters passionisten van Wezembeek-Oppem zijn nu definitief naar Kortrijk vertrokken. Nacèra Bouaich, hun voormalige kokkin, bleef achter. Ze vertelt ons over de voorbije tien jaar, die ze samen met de paters beleefde.

LENTEWANDELING

04/05/2020
In deze quarantainetijd is er niets beter dan op ontdekking te gaan in je eigen gemeente. In samenwerking met Erfgoed vzw Wezembeek-Oppem stippelden we een mooie lentewandeling van 7 km uit, die je kan uitbreiden met een bijkomende wandellus van 3 km.

Jeugd- en sportbeleidsplannen 2020-2025 goedgekeurd

23/04/2020
Vzw ‘de Rand’ voert het jeugd- en sportbeleid in die faciliteitengemeenten waar het gemeentebestuur dit niet opneemt. Het gaat om gemeenten die destijds geen jeugd- of sportbeleidsplan indienden en waar de voorziene middelen niet ingekanteld werden in het gemeentefonds.

Naar een beter openbaar vervoer

15/04/2020
De werken aan tramlijn 39 op het grondgebied van Wezembeek-Oppem duren nog tot eind juni. Dan zal ook de werf schuin tegenover Café Blue Heaven opgeruimd en afgesloten worden.

Terugblik Passiespel

15/04/2020
In de periode 1957-1960 heeft een Groot openlucht Passiespel het openbare leven in Wezembeek maandenlang in de ban gehouden. Oppem was net het Duitse Oberammergau in het klein.

Tonia Jolly woont 20 jaar in België

06/04/2020
Twintig jaar geleden verruilden Tonia Jolly en haar man het Verenigd Koninkrijk voor ons land. Vandaag is ze een trouwe bezoeker van GC de Kam. Tonia repeteert er met de Brussels Light Opera Company (BLOC) en ze zit in de stuurgroep ‘de Kam’ van het gemeenschapscentrum.

Coronamaatregelen in de gemeente

02/04/2020
Het coronavirus heeft ook in Wezembeek-Oppem een forse impact op de normale werking van de gemeente. De scholen, de loketten van het OCMW en zowat alle thuisdiensten zijn gesloten. De boodschappendienst doet wel boodschappen voor 65-plussers.

Eddy Frans en Jo Van Vaerenbergh

31/03/2020
Nieuws uit eigen huis. Op 1 april gaat Jo Van Vaerenbergh aan de slag als nieuwe algemeen directeur van vzw ‘de Rand’. Hij neemt het roer over van Eddy Frans, die met pensioen gaat.

Haal een frisse neus

30/03/2020
In je kot blijven is goed, maar strek op tijd eens je benen. Wij zochten voor jou een paar mooie wandelingen uit in Wezembeek-Oppem.

De taaliconen veranderen van stijl

16/03/2020
Vanaf 16 maart zien de taaliconen er helemaal anders uit. Ze zijn eenvoudiger en gebruiksvriendelijker.

Archeologe Marie-Claude Van Grunderbeek

16/03/2020
De voorbije jaren zag Marie-Claude Van Grunderbeek stukje voor stukje haar band met Wezembeek-Oppem doorgeknipt worden: haar moeder is er al een paar jaar niet meer en het huis waar ze opgroeide werd met de grond gelijkgemaakt, maar de herinneringen blijven.

Meerjarenplannen goedgekeurd

09/03/2020
Net als de andere Vlaamse gemeenten hebben ook de faciliteitengemeenten hun meerjarenplannen ingediend. In die plannen doen de gemeentebesturen uit de doeken wat ze de komende jaren willen realiseren en hoe ze dat gaan betalen.

Hans Fischbach (85) trekt graag zijn stapschoenen aan

04/03/2020
In de schaduw van de hoofdstad is er meer natuurschoon te ontdekken dan je zou vermoeden. En als je het aan Hans Fischbach vraagt, is wandelen de beste manier om dat te ontdekken.

Meerjarenplan 2020-2025

07/02/2020
De centrumontwikkeling, de overgang naar duurzame energie, het versterken van het sociaal weefsel, de verkeersleefbaarheid en de veiligheid. Dat zijn de vijf grote pijlers van het meerjarenplan dat de meerderheid LB-Union op de gemeenteraad eind december voorstelde.

Een jihad van liefde

01/02/2020
Een boodschap over liefde en hoop.

Gedachten aan Jan Pollaris

30/01/2020
Zaterdagavond 21 december vernam ik het droeve nieuws. Jan Pollaris was overleden. Al enige tijd vreesde ik zo’n bericht, maar als het dan zover is, is het toch nog altijd even schrikken.

Inzet voor de medemens

16/12/2019
‘Monsieur Jean’, zo is Jean Oulatar Mbaitoudji gekend in Wezembeek-Oppem, waar hij samen met zijn vrouw, Anna Dubieszko, sinds 1991 woont. Als ik hem vraag om een interview te geven voor uitgekamd, zegt hij: ‘We kunnen het gesprek aan tafel voeren, ik zal Afrikaans koken.’

Tweede filmpje voor sportclubs klaar

12/12/2019
Vzw ‘de Rand’ lanceert het tweede filmpje voor de campagne Boest! – samen scoren met Nederlands. Het tweede filmpje helpt trainers en bestuurders om nieuwe leden te verwelkomen in hun club, ook als Nederlands niet hun moedertaal is.

Cuisine Mundial - reportage RINGtv

09/12/2019
RINGtv maakte een mooie reportage over Cuisine Mundial, een evenement waarbij Nederlands- en anderstaligen kunnen proeven van elkaars gerechten.

De kracht van overleven

09/12/2019
Aangevuurd door wijlen Luke Walter jr. ontwikkelde Blue Blot tussen 1985 en 1996 een geheel eigen muziekstijl die niet van de radio weg te branden was. Als Yo Yo Men brengen oude en nieuwe bandleden die originele kruising tussen blues en funk opnieuw tot leven.

Nieuw bestuur voor OLCO

05/12/2019
OLCO, de oud-leiding van Chiro Oppem (en later Chiro Berkenbloesem), heeft sinds begin dit jaar een nieuw bestuur. Wij spraken met Tony Cordemans en Roxane Lambrecht over de wissel van de wacht.

Cuisine Mundial

28/11/2019
In GC de Kam vond voor de 5e keer Cuisine Mundial plaats, een evenement waarbij Nederlands- en anderstaligen kunnen proeven van elkaars gerechten.

Een halve eeuw in België

10/10/2019
Mairead en Liam O’Reilly komen oorspronkelijk uit Dublin, maar wonen al meer dan een halve eeuw in België. Ze hebben beiden een boeiende professionele carrière achter de rug en genieten nu van hun tuin in de Jan Baptist De Keyzerstraat. Toch blijven ze zich actief engageren in tal van verenigingen.

Kunst als kennismaking

30/09/2019
Luc Thoelen is geboren en getogen in Wezembeek-Oppem. Wie zijn kinderen de afgelopen jaren naar het Heilig Hartcollege stuurde, kent hem als een begeesterde leerkracht plastische opvoeding. Sinds het schooljaar 2018-2019 is hij met pensioen. Tijd voor eigen projecten en een gesprek.

Cultuurinterview: Kinderhoogdag in GC de Kam

30/09/2019
Voelen, ruiken en horen terwijl je niets kan zien maar des te meer beleeft. Je kroost kan het zelf ervaren op de Kinderhoogdag in GC de Kam. Het cultuurfeest voor kinderen van 3 tot 12 jaar heeft een reeks workshops en een voorstelling klaar staan. Dirk Langenberg van Sol vzw ...

Vzw ‘de Rand’ geeft sportclubs een Boest!

19/09/2019
Vzw ‘de Rand’ lanceert een nieuwe campagne om sportclubs te ondersteunen. Vandaag zijn een eerste filmpje de website, een campagneaffiche en een stickervel met tips klaar.