submenu

Seppe Van Sever - 04/11/2021

Limonades met een Zuid-Amerikaanse toets

Het begon aan de andere kant van de wereld, waar je aan kleurrijke kraampjes de lekkerste verse sappen kan kopen. Vandaag kan je de homemade limonades van Atelier Cuarenta in heel wat Brusselse cafés en bars proeven.

Seppe Van Sever groeide op met één voet in Wezembeek-Oppem en de andere voet in Tervuren. ‘Ik woonde zowat op de grens van beide gemeenten’, zegt hij. ‘Ik ging naar de lagere school in De Letterbijter in Wezembeek, en daarna naar het Atheneum in Tervuren. Ik ging er ook naar de scouts, maar deed wel vakantiewerk bij de groendienst van Wezembeek-Oppem.’

Na zijn studies voor handelsingenieur verhuisde hij naar Brussel. Daar experimenteerde hij in de keuken van zijn appartement en maakte hij zijn eerste limonadebrouwsels. Het begin van Atelier Cuarenta. Die naam is niet toevallig gekozen: de Ruta Cuarenta is een 5.000 kilometer lange weg door Argentinië in de schaduw van het Andesgebergte.

Want daar ligt de kiem van je limonadeverhaal. Vertel!

Seppe Van Sever: ‘Net voor de lockdown reisde ik samen met mijn vriendin vier maanden door Zuid-Amerika. We vertrokken in Brazilië en reisden vervolgens door Argentinië, Chili, Peru en Colombia. Je vindt er op de hoek van bijna elke straat een verkoopstandje met sappen en cocktails. Ter plekke gemaakt en superlekker. Wat limoen, water, rietsuiker en het is klaar. Heel eenvoudig. In België zitten de meeste limonades vol chemische elementen. Zo rijpte het idee om ook hier heel eenvoudige limonades te maken. Met lokale ingrediënten.’ ‘Toen we terug in België waren, pikte ik mijn job bij een grote energieleverancier weer op. Maar door de lockdown kreeg ik zoals iedereen wat meer vrije tijd. Ik begon te experimenteren en recepten uit te werken in mijn keuken. Toen de horeca terug opende, liet ik in enkele cafés mijn creaties proeven. Mijn eerste echte klant was een cocktailbar. Het recept werkte dus wel. En stilaan begon ik te denken aan uitbreiding.’

Je bent handelsingenieur zonder culinaire ervaring. Hoe ontwikkel je je eigen limonaderecepten?

Van Sever: ‘Klopt, ik heb geen ervaring. Maar ik eet en drink graag (lacht). Mijn recepten zijn heel eenvoudig en komen – voorlopig – in twee varianten. Telkens met vier basisingrediënten: citroen, rietsuiker en bruisend water, en dan gember of basilicum voor de limonades GNGR of BSL. Omdat er geen bewaarmiddelen in zitten, wordt de limonade gepasteuriseerd. De basilicum komt trouwens van het dak van het abattoir in Anderlecht, waar stadsboerderij BIGH groenten teelt. De eenvoudige, eerlijke ingrediënten leveren het beste resultaat op. Ik hoef het niet complexer te maken dan nodig.’

‘Momenteel experimenteer ik ook met habaneropepers om een pikante limonadeversie te maken. Die pepers komen uit de serre van stadsboerderij BIGH. Ik kijk welke ingrediënten zij ter beschikking hebben om nieuwe recepten te ontwikkelen. De boerderij heeft momenteel een groot muntoverschot. De combinatie van munt en habanero is superlekker.’

In je keuken kon je 200 liter limonade maken. Hoeveel limonade maak je nu?

Van Sever: ‘In de zomermaanden juni, juli en augustus heb ik ongeveer 3.000 liter verkocht. Veel? In vergelijking met andere frisdranken of microbrouwerijen is dat niet veel, hoor. Ik heb intussen de keuken verlaten. Mijn vriendin had er snel genoeg van. Terecht ook. Ik dacht eraan om de productie naar een ruimere locatie te verhuizen, maar tijdens mijn zoektocht kwam ik in contact met enkele bierbrouwerijen. Die hebben eigenlijk al het materiaal dat ik nodig heb. Dus ik lever mijn sappen nu aan brouwerijen, zij hoeven alleen nog het water toe te voegen, de limonade op te warmen en dan te bottelen en de flesjes te labelen. Maar het is nog altijd mijn droom om op lange termijn mijn eigen productiesite te hebben.’

Wie zijn je klanten?

Van Sever: ‘Deze zomer werkte ik deeltijds, 4/5. Ik heb die extra dag gebruikt om met mijn rugzak vol flesjes langs de Brusselse cafés en restaurants te gaan om de limonade te promoten en de uitbaters te laten proeven. Dat ging vlot. Vandaag bevoorraad ik redelijk wat cafés, bars en restaurants. Ook lokale delicatessenwinkels waren snel mee. Je vindt daar wel wat gelijkaardige producten, maar die komen meestal uit Duitsland. Een lokaal gemaakte Brusselse limonade met eenvoudige ingrediënten, daar is wel een markt voor.’

Atelier Cuarenta is niet je hoofdinkomen. Is het de bedoeling dat het dat wel wordt?

Van Sever: ‘Ik hoop Atelier Cuarenta alleszins verder uit te bouwen. Maar stap voor stap, beredeneerd. Doordat ik nog voltijds werk, is er geen zware financiële druk om heel snel te groeien en meteen flink rendabel te zijn. Een luxepositie. Ik kan de limonades zonder stress in de markt zetten.’

Je limonade is gebotteld in een donkergekleurd bierflesje, met een kleurrijk etiket dat verwijst naar Latijns-Amerika. Is daarover nagedacht?

Van Sever: ‘Ja hoor, die donkere flesjes zijn een heel bewuste keuze. Ik vergelijk Atelier Cuarenta met een microbrouwerij, maar voor limonade in plaats van bier. Een microbrouwerij werkt ook vaak met lokale ingrediënten, maakt kleine badges, en experimenteert veel. De brouwer is fier op zijn product. Die flesjes vormen de link. Bovendien zit ik zo met de limonade in het circuit van statiegeld. Dat is duurzamer dan wegwerpflesjes. En een derde reden heeft met marketing te maken: het bruine flesje valt op tussen de overige frisdranken in de winkelrekken.’

De limonades van Seppe zijn verkrijgbaar in Café de Kam. Wie niet kan wachten: https://www.ateliercuarenta.com/

Tekst: Bart Claes
Foto: © Tine De Wilde
Uit: uitgekamd november 2021