submenu

AkroPercu combineert percussie met humor - 01/10/2021

Gekke ideeën, voorstelling met veel uitstraling

Cultuurvoorstellingen krijgen voor het gemak van de toeschouwer een label: muziek, theater, humor … De energieke heren en dame van AkroPercu, die deze maand naar de Kam komen, laten zich niet vangen in één hokje. Verwacht een totaalspektakel waar de energie van afspat.

AkroPercu is een Belgisch gezelschap van muzikantenkomieken die volledig verslaafd (‘accro’ in het Frans) zijn aan percussie. De groepsleden – tussen 25 en 34 jaar oud – komen uit heel het land, van Antwerpen tot Bergen, van Doornik tot Charleroi. Ook als ze niet met AkroPercu op het podium in theaterzalen of op (straat)festivals staan, zijn ze in de ban van muziek. Ze spelen in orkesten of bands, of ze geven les.

Clichés doorbreken

Een van de bandleden van AkroPercu is Sylvie Erauw. ‘We hebben elkaar leren kennen op het conservatorium, tijdens onze hogere studie muziek’, vertelt ze. ‘De groep werd gecreëerd in 2016, vanuit de zin om samen iets anders te maken en de clichés rond de klassieke percussie te doorbreken.’ Die ambitie wordt moeiteloos bereikt, want ‘klassiek’ kan je de voorstelling allerminst noemen. Tijdens de show wordt duidelijk dat nagenoeg alles kan dienen als slaginstrument. Maar de naam van de voorstelling – A happy rhythm comedy – verklapt dat er op het podium méér gebeurt dan een slagwerk-concert. Het is een totaalspektakel. ‘In de show verwerken en vermengen we van alles dat we graag doen en dat ons inspireert: muziek, performance, komedie, poëzie, emotie, fun, kinderlijkheid … De show vormt een echt verhaal, met vier personages die tijdens de voorstelling evolueren.’

Voor de voorstelling klopten ze aan bij Kamel Benac, een van de oprichters van het Franse artiestentrio Les Poubelles Boys. Benac gaf hun gekke ideeën nog meer uitstraling. Intussen spelen ze de show al meer dan vier jaar op heel wat prestigieuze festivals en in talloze theaterzalen.

Energieke mix Door de mix van muziek, theater en humor is ook het publiek van AkroPercu erg divers. Jong en oud, muziekkenners en theaterliefhebbers, of wie gewoon een ontspannende avond wil beleven. ‘Echt iedereen komt kijken’, zegt Sylvie. ‘Door de verschillende manieren om de show en het verhaal te beleven en te interpreteren, is het voor iedereen interessant. Onze inspiratie halen we uit onze ervaringen als individuen, én als groep. We hebben binnen de groep wel een praktische taakverdeling, maar het artistieke gedeelte komt vanuit gezamenlijke creativiteit – als groep – tot stand.’

‘De show vormt een verhaal van vier personages die tijdens de voorstelling evolueren’

Naast muziek, theater en humor is het label ‘sport’ misschien ook wel van toepassing op de voorstellingen van AkroPercu. De groepsleden springen over het hele podium, en slaan boordevol energie op alles wat in hun buurt komt. ‘Het is zeker fysiek!’, lacht Sylvie. ‘We hebben moeten leren om onze inspanningen te controleren en te doseren.’

Wordt vervolgd …

De tournee-ervaringen zijn voor Sylvie het hoogtepunt. ‘Dat blijft me telkens het meeste bij. Het menselijke aspect van er samen op uit te trekken en de tournees samen te beleven.’ Wat dat betreft was de voorbije coronaperiode, net zoals voor veel artiesten, een beproeving. Anderhalf jaar waren optredens niet aan de orde, maar nu de theaterzalen eindelijk weer de deuren openen en (theater)festivals weer mogelijk zijn, loopt ook de kalender van AkroPercu weer vol. De groep kon weer optreden, onder meer in Annecy en Avignon in Frankrijk, maar ook in ons land waren er opnieuw optredens, net als binnenkort in GC de Kam. ‘Yes, de eerstvolgende maanden staan er shows in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk in de agenda. Maar we hebben niet stilgezeten tijdens de coronapandemie. We zijn nieuwe sketches beginnen te schrijven, en zijn dus begonnen aan de creatie van een tweede show. Het is dan ook de ambitie of de hoop dat AkroPercu creatief mag blijven, en dat we met onze voorstellingen mensen mogen blijven raken’, besluit Sylvie.

 

Tekst: Wim Troch
Foto: © Tine De Wilde
Uit: uitgekamd oktober 2021

 

info en tickets

AkroPercu - A happy rhythm comedy

WACHTLIJST BESCHIKBAAR. AkroPercu is een Belgisch gezelschap van muzikanten-komieken die volledig verslaafd (‘acro’ in het Frans) zijn aan percussie. Samen doorbreken ze de clichés rond klassieke percussie.
22 okt
20.00 uur