submenu

Wijngaard in Villers-la-Ville - 01/12/2020

Richard Kermer

Richard Kermer blies wijngaard Villers-la-Ville nieuw leven in

 

‘Onze wijn is niet te koop, we willen vooral mensen samenbrengen’

Richard Kermer groeide op in Wezembeek-Oppem, maar verruilde onze gemeente aan het eind van de jaren tachtig voor Villers-la-Ville. Daar startte hij de vereniging Villers- la-Vigne op, die de oude wijngaard van de abdij deed heropbloeien. Dit jaar viert ze haar 30-jarig bestaan.

‘Ik kom nog iedere week in Wezembeek- Oppem’, begint Richard Kermer. ‘Mijn moeder, die inmiddels 92 jaar is, wordt er goed verzorgd in het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw. Er is ook nog een verre connectie met de familie Jourdain, van het kasteel in Kraainem. Dat ontdekte ik toen ik de stamboom van de kant van mijn echtgenote aan het samenstellen was. Maar eerlijk is eerlijk: we wonen graag in de Waals-Brabantse gemeente Villers-la-Ville. Mensen kennen de schilderachtige plek vooral van de oude cisterciënzerabdij die dateert  uit de 12e eeuw.’

Experimenteren

‘Begin 1990 vatte ik het plan op de wijngaard, die destijds bij de abdij hoorde, nieuw leven in te blazen. Op dat moment stonden op die plek slechts wat kleine bomen en een vervallen stenen trap. Mijn plan begon met veel vergaderingen, zowel met de burgemeester als met de toeristische dienst. In 1991 konden we met een zevental mensen echt van start gaan. We zijn begonnen met op de vier terrassen van het domein wijnstokken te planten: verschillende soorten met verschillende oogstmomenten en een kleine wijnproductie als resultaat. Het was een langzaam proces van veel experimenteren.’

‘Pas zes jaar later hebben we ook de begane grond in gebruik genomen. Daar kozen we voor een rode druif, de Léon Millotdruif. Die is goed voor aperitiefwijn, maar het sap geeft niet de kwaliteit van een goede tafelwijn. Daarom stapten we over naar de Regent, een Duits druivenras. Nu staan er ongeveer duizend wijnstokken op het domein. Het zou mooi zijn mochten we één fles per wijnstok halen, maar daar zijn we  nog niet.’

‘Natuurlijk hebben we alles moeten leren, want geen van ons had ervaring. We bezochten tal van wijngaarden in ons land, maar ook in Frankrijk en Nederland. Zo hebben we veel vrienden gemaakt. Een paar wijnboeren hebben ons goed geholpen, zoals Hugo Bernard, de eigenaar van Hageling, een biowijngaard in Tienen. Ook de familie van Rennes, die het wijnkasteel Genoels- Elderen tussen Tongeren en Maastricht deed herleven, was een voorbeeld voor ons. Ze leerden ons de fijne kneepjes van het vak. Zo planten we bijvoorbeeld rozen voor iedere rij wijnstokken. Ziektes manifesteren zich eerst op de rozen, zo kunnen we op tijd ingrijpen.’

Hoger alcoholgehalte

‘Met de jaren groeide onze vriendenkring. Op dit moment zijn we met 300, van wie ongeveer 80 leden actief meewerken. De rest zijn sympathisanten. Aangezien de meeste leden wat ouder zijn, hebben we onze snoeimethode daaraan aangepast. We passen de Guyot-methode toe en houden de wijnstokhoogte op 70 centimeter. Dat vereenvoudigt niet alleen het werk, maar geeft ook een hoger alcoholgehalte aan de wijn. Wanneer en hoe moet je snoeien? Dat verandert voortdurend. Door de opwarming van het klimaat is het hele proces in de loop van dertig jaar met een maand vervroegd. Eerst oogsten we de terras- druiven. Dit jaar was dat half september, met een opbrengst van zo’n 500 kilo druiven van goede kwaliteit. Een paar weken later plukken we de rest, goed voor zo’n 150 kilo. Daar gaan we voor het eerst schuimwijn van maken. In het verleden maakten we ook al enkele keren sterkedrank.’

‘De productie en opslag van de wijn gebeurt in het gerestaureerde gebouw aan de overkant van de straat. Bij een bezoek aan de wijngaard kan je onze wijn degusteren. Onze eigen wijn verkopen we echter niet, we zijn immers geen onderneming met een btw-nummer. We doen wel mee aan wedstrijden en behaalden al mooie prijzen. Voor onze Regent-rosé van 2018 ontvingen we een zilveren medaille. Maar het hoofddoel van onze hele opzet blijft om mensen op een aangename manier samen te brengen. En dat lukt ons bijzonder goed. Naast onze wijngaardactiviteiten maken we tal van uitstappen waarbij we cultuur combineren met een bezoek aan andere wijngaarden. We hebben ook een zangkoor opgericht. Iedere woensdag komen vierentwintig leden samen om te zingen. Dit jaar viert het koor zijn 20-jarig bestaan.’

Feest

‘Om het 30-jarige bestaan van Villers- la-Vigne in 2020 gepast te vieren, zijn we drie jaar geleden van start gegaan met de organisatie van tal van activiteiten. Zo hebben we tijdens ons Sint-Vincentfeest van januari 2020 o.a. een tijdslijn van onze wijngaard gepresenteerd. Dat is een heel lange affiche geworden met 275 beelden. Onze jubileumreis die we gepland hadden in mei 2020, is omwille van de coronamaatregelen niet kunnen doorgaan. We zouden met een 70-tal leden naar Zuid-Frankrijk reizen om er oude cisterciënzerabdijen te bezoeken waar nog wijn wordt gemaakt. We hopen dat die reis in 2021 alsnog kan plaatsvinden. We organiseren zelf ook rondleidingen. Dat doen we in verschillende talen: het Frans, Nederlands, Engels en Duits, of zelfs het Spaans en het Italiaans. Op onze site of bij de toeristische dienst van Villers-la-Ville vind je alle praktische informatie om een bezoek te regelen. Het hele opzet is een groot engagement, maar we zijn met velen om het waar te maken. Het loont meer dan de moeite.’

info: www.villers-la-vigne.be

Tekst: Karla Stoefs
Foto: © Tine De Wilde
Uit: uitgekamd december 2020