submenu

Vijf jaar Cuisine Mundial - 06/11/2019

De wereld op je bord

Op woensdag 27 november kan je in GC de Kam proeven van gerechten uit alle hoeken van de wereld, tijdens de vijfde editie van Cuisine Mundial. Anne Decuypere (centrumverantwoordelijke van de Kam) en Leen De Wandeleer (lid van de Cuisine Mundial-werkgroep) vertellen wat er op het programma staat.

‘Het idee voor Cuisine Mundial zit al lang in ons hoofd, maar het werd nooit gerealiseerd’, vertelt Anne Decuypere. ‘Toen ik de leiding over het gemeenschapscentrum kreeg, heb ik het initiatief meteen opgepikt. Alleen de naam van de activiteit is veranderd. Die was oorspronkelijk Préparé Mundial, en dat vond ik zo vettig klinken’, lacht ze.

‘Het concept is heel eenvoudig: we kiezen een vijftal mensen uit die telkens een gerecht uit hun thuisland koken. Ze doen meestal het voorbereidende werk bij hun thuis, zodat ze ter plaatse enkel nog de laatste hand moeten leggen aan de gerechten.

De meeste deelnemers komen uit de taallessen Nederlands voor anderstaligen. Ook mensen van buiten de taallessen die zin hebben om mee te koken, zijn welkom. We zetten ook altijd een Belgisch gerecht op het menu’, aldus Anne.

‘De avond zelf is steevast een gezellige bedoening’, vult Leen aan. ‘Alle bezoekers nemen een bord, lopen door de zaal en kunnen aan elk standje iets proeven. Automatisch ga je in gesprek met de mensen die het gerecht hebben klaargemaakt. De eetcultuur is natuurlijk een dankbaar onderwerp om het ijs te breken in een conversatie. Hoe wordt dat gerecht precies bereid? Waar vind ik die ingrediënten? Vanwaar ben je afkomstig? Voor de deelnemers is het leuk dat ze iets over hun thuisland kunnen vertellen. Er zijn zelfs mensen die hun tafel helemaal aankleden of in traditionele klederdracht hun gerecht komen presenteren. Tegelijk is het voor de anderstalige koks een mooie gelegenheid om hun Nederlands te oefenen’, aldus beide dames.

‘Er wordt altijd nog een gerecht ter plaatse klaargemaakt. Een beetje showcooking dus’, zegt Leen. ‘Je hoeft niet gegeten te hebben vooraf, want je wandelt zo van voorgerecht naar soep, hoofdschotel en dessert’, lachen ze.

Kookboek

Omdat Cuisine Mundial dit jaar zijn vijfde verjaardag viert, wordt een kookboekje uitgebracht. ‘Daarin staan alle gerechten die de voorbije jaren aan bod zijn gekomen, én drie nieuwe gerechten die tijdens deze editie op het menu zullen staan’, zegt Anne. ‘In het receptenboek vermelden we de gebruikte ingrediënten met duidelijke foto’s erbij. Dat doen we ook voor het materiaal dat de koks gebruiken, en we hebben er nog een gedetailleerde woordenlijst met keukentermen aan toegevoegd. De avond zelf zijn er bovendien receptfiches voorhanden, waarop de gerechten in duidelijke taal uitgeschreven zijn. Alle bezoekers mogen ze meenemen, zodat ze thuis aan de slag kunnen.’

In totaal kwamen tijdens Cuisine Mundial al gerechten uit een twintigtal landen aan bod, van Polen tot Peru. ‘We hebben de voorbije jaren al heel veel lekkere recepten geproefd. Het is moeilijk om één favoriet gerecht uit te kiezen, al was het Braziliaanse recept van Margareth (zie kaderstukje, red.) er eentje om duimen en vingers bij af te likken’, zeggen ze allebei.

Leen heeft een lekkere petit-beurretaart klaargemaakt tijdens de eerste editie van Cuisine Mundial. ‘De voorbije edities maakte ik ook al rijstpap en witloofsoep. Veel buitenlanders kennen witloof niet, dus ik wilde hen graag laten kennismaken met een typisch Belgisch product.’

‘Wat we volgend jaar gaan doen? Daar zijn we nog niet helemaal uit’, zegt Anne. ‘Breien we er een zesde editie aan of doen we iets anders? Cuisine Mundial is een leuk concept dat altijd veel mensen naar GC de Kam lokt. Anderzijds zou deze feesteditie met het receptenboekje een mooi orgelpunt kunnen zijn. Stof tot nadenken voor onze werkgroep’, besluiten ze. 

 

Tekst: Heidi Wauters
Foto: Tine De Wilde
Uit: uitgekamd november 2019

info en tickets

5 jaar Cuisine Mundial - De wereldkeuken op één plek

Cuisine Mundial bestaat 5 jaar en dat moet gevierd worden! Het wordt een feesteditie met een keuze uit de gerechten die we de afgelopen jaren klaarmaakten en een nieuw assortiment.
27 nov
19.00 uur