submenu

Luc Thoelen & Mieke Vanpol - van 1 september tot 29 oktober 2021

Luc Thoelen

M A

M A

Wie mens zegt, zegt eigenzinnigheid.

Wie mens zegt, zegt hoop.

Wie mens zegt, zegt leven.

Wie mens zegt, zegt mama.

Niets anders dan afstammen van een moeder verbindt alles wat leeft en ademt met elkaar. Het moederschap heeft een universeel karakter, in alle talen en stammen gehonoreerd met dezelfde, sterke, basale klank. Een klank van het eerste uur, het eerste gebrabbel van de jonge telg, mama.

Een uitdrukking van de meest krachtige verbinding, een relatie die het dagelijkse overstijgt, onsterfelijk, een sacraal statuut. Eeuwig leven barend en genadevol, zij draagt wat haar lief is, mama.

Horizonten van land, oerwoud en beschaving, sterk en genadeloos. Toch refereren we naar onze blauwe planeet met hetzelfde woord. Zo denken we over de grondvesten van ons bestaan, het mooiste van deze wereld, mama.

Het thuiskomen, de glimlach, de steun of liefdevol verwijt. Mama is dat wat het dichtst bij ons hart ligt.

Jan Van Eijgen

Luc Thoelen (°1957, Wezembeek-Oppem) tekent, schildert en maakt keramiek. Hij kreeg zijn opleiding aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten Sint-Lucas te Brussel: discipline schilderkunst. Met een specialisatiebeurs verbleef hij vervolgens in Krakau, Polen, waar hij zich vervolmaakte in de lithografie. In de Stedelijke Academie van Beeldende Kunsten in Sint-Niklaas bekwaamde hij zich achtereenvolgens in modeltekenen en aquarel. Sinds drie jaar volgt hij een opleiding keramiek aan het Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA) in Mechelen. Van 1983 tot 2018 was hij leraar Plastische Opvoeding aan het Heilig Hartcollege Tervuren te Wezembeek-Oppem en verzorgt sinds 1993 de cursus waarnemings-tekenen voor het Cultureel Centrum van Tervuren.

De inleidende tekst ‘MAMA’ werd geschreven door Jan Van Eijgen, een ex-leerling van Luc Thoelen. Jan is verbonden als FWO doctoraatsstudent aan de KU Leuven en werkzaam als Arts Specialist in Opleiding in de Oogheelkunde in UZ Leuven.

De gedichten, die een duet vormen met de schilderijen, zijn van de hand van Mieke Vanpol (°1948, Lommel), schrijfster van kinder- en jeugdboeken. Ze volgde een lerarenopleiding, stond meer dan 20 jaar voor de klas en werd daarna directeur van een multiculturele basisschool in Beringen. Later behaalde ze nog haar bachelor cultuurwetenschappen.

Ze debuteerde in 1986 met het kinderboek ‘Ben je betoeterd, opa!’. In haar verhalen voor kinderen spelen vriendschap en school een opvallende rol; humor is nooit ver weg. In haar boeken voor tieners ligt de klemtoon op de gevoelens, vragen en twijfels waarmee de hoofdpersonages worstelen. De combinatie van een eenvoudige vertelstijl en talrijke dialogen laten een vlotte lezing toe. Mieke werd reeds gelauwerd met de Jacob Van Maerlantprijs en viermaal onderscheiden door de Kinder- en Jeugdjury.

De huidige tentoonstelling vormt een reeks met als thema zwangerschap en gezin, waarbij, gedurende een jaar lang, leden van dezelfde familie werden geobserveerd.

De portretschilderijen zijn momentopnames van gevoelens, uitingen van emoties zoals tederheid, verwondering, aarzeling, blijdschap en geluk. De realistische en expressieve weergave suggereert bovendien de communicatie die zich afspeelt tussen de geportretteerde personen, alsook het evolutieproces ervan. 

Datum

  • gratis toegang

praktische info

genre

expo

adres

GC de Kam - cafetaria
Beekstraat 172
1970 Wezembeek-Oppem