submenu

Kalligrafie - Typisch Vlaams - van 7 november 2016 tot 2 januari 2017

Kan een woordenboek een kalligraaf inspireren? Die intrigerende vraag ontstond bij de kalligrafe Gin Van Nerom en auteur Ludo Permentier. Die laatste had samen met zijn Nederlandse ex-collega Rik Schutz bij het Davidsfonds het boek Typisch Vlaams gepubliceerd. In dat boek worden duizenden uitdrukkingen verklaard, die van het Vlaams zo’n sprekende, beeldrijke taal maken. Echt iets om kalligrafen op los te laten, dachten Gin en Ludo. En ze lanceerden een ambitieuze oproep: ‘Breng een typisch Vlaamse zegswijze tot leven in de voorbeeldzin uit het boek. Laat je fantasie daarbij de vrije loop. Alle formaten en technieken zijn toegelaten.’

Vijftig kalligrafen uit heel Vlaanderen reageerden enthousiast. Het resultaat is een gevarieerde tentoonstelling met verbale - en nu ook grafische - pareltjes als: van de hand Gods geslagen zijn, het ligt er vingerdik op, iemand voor de aap houden, steenkapper, soepboer en foorkramer.
De werken werden een eerste keer tentoongesteld in Tienen. Later hingen ze in de bibliotheek van Geel en de abdij van Tongerlo.

Nu komt een deel van het werk naar de cafetaria van het Gemeenschapscentrum De Kam in Wezembeek-Oppem. Daarvoor werd een selectie gemaakt van werken waarin een dier figureert. Wil je weten waarom mensen soms katten te geselen hebben? Of hoe ze de kat bij de melk zetten? Mis deze tentoonstelling dan niet.


Datum

praktische info

genre

expo

adres

GC de Kam - cafetaria
Beekstraat 172
1970 Wezembeek-Oppem